Państwo
Producent
EC (mS / cm)
TDS (ppm)
USA - Hanna, Milwaukee
1
500
Europa - Eutech
1
640
Australia - Truncheon
1
700
Należy o tym pamiętać podczas interpretowania porad przedstawionych na stronach i blogach internetowych, ponieważ hodowcy z różnych krajów mogą stosować różne przeliczniki.
Zakresy EC według upraw hydroponicznych
Zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe jest zróżnicowane, w zależności od odmiany oraz cyklu rozwojowego. Sadzonki preferują roztwory odżywcze o niższym stężeniu (niższa konduktancja), ponieważ łatwo można spalić im korzenie. Natomiast bardziej dojrzałe rośliny powinny być uprawiane w pożywce o wyższej konduktancji.
Ponadto czynniki środowiskowe, takie jak temperatura otoczenia, są ważne przy określaniu optymalnego EC. Na przykład, gdy temperatura otoczenia przekracza 30°C poziom EC należy obniżyć mając na uwadze zmniejszenie szybkości fotosyntezy roślin. Z drugiej strony, jeśli EC spada, to znak, że roślina pobiera więcej składników odżywczych, więc musimy dodać więcej składników odżywczych.
Dostosowanie odpowiedniej wartości przewodności elektrolitycznej nie jest trudnym zadaniem. Na wszystkich opakowaniach nawozów można znaleźć dokładne informacje, w jaki sposób należy stosować dany produkt.
Optymalny zakres wartości EC dla różnych upraw hydroponicznych przedstawiono w poniższej tabeli.
Uprawy
EC (mS / m)
TDS (ppm)
Szparag....................1,4 do 1,8 Od 896 do 1152
Fiołek afrykański......1,2 do 1,5 Od 768 do 960
Bazylia......................1,0 do 1,6 Od 640 do 1024
Fasola...................... 2,0 do 4,0 Od 1280 do 2560
Banany......................1,8 do 2,2 Od 1152 do 1408
Brokuł........................2,8 do 3,5 Od 1792 do 2240
Kapusta.....................2,5 do 3,0 Od 1600 do 1920
Seler..........................1,8 do 2,4 Od 1,152 do 1536
Goździk.....................2,0 do 3,5 Od 1280 do 2240
Ogórek......................1,7 do 2,0 Od 1,088 do 1280
Bakłażan...................2,5 do 3,5 Od 1600 do 2240
Figowiec....................1,6 do 2,4 Od 1024 do 1536
Por.............................1,4 do 1,8 Od 896 do 1152
Sałata........................1,2 do 1,8 Od 768 do 1152
Pak Choi....................1,5 do 2,0 Od 960 do 1280
Papryka.....................0,8 do 1,8 Od 512 do 1,152
Pietruszka.................1,8 do 2,2 Od 1152 do 1408
Rabarbar...................1,6 do 2,0 Od 1024 do 1280
Róża..........................1,5 do 2,5 Od 960 do 1600
Szałwia......................1,0 do 1,6 Od 640 do 1024
Szpinak......................1,8 do 2,3 Od 1152 do 1472
Truskawka.................1,8 do 2,2 Od 1152 do 1408
Pomidor.....................2,0 do 4,0 Od 1280 do 2560
Cukinia......................1,8 do 2,4 Od 1,152 do 1536
Źródło : Sharma, Nisha & Acharya, Somen & Kumar, Kaushal & Singh, Narendra & Chaurasia, Om. (2019). Hydroponika jako zaawansowana technika produkcji warzyw: przegląd. Journal of Soil and Water Conservation. 17. 364-371. 10.5958 / 2455-7145.2018.00056,5.
Wymienione powyżej zakresy EC zostały przedstawione w literaturze w dS/m. Jednak wiele mierników EC używanych przez hodowców hydroponicznych zapewnia odczyty w częściach na milion (ppm). Z tego powodu wykorzystano następujące zależności, zgodnie z zaleceniami przedstawionymi przez University of California, do przeliczenia EC na ppm.
TDS (ppm) = EC (mS / m) x 640 (EC od 0,1 do 5,0 mS / m)
TDS (ppm) = EC (mS / m) x 800 (EC> 5 mS / m)
Wpływ EC na plony roślin
Jaki jest zatem wpływ uprawy roślin w pożywce z poziomami EC powyżej lub poniżej optymalnego zakresu?
Praktyczne wykorzystanie odczytów EC staje się oczywiste, gdy zdamy sobie sprawę, że rośliny można podzielić na niskie, średnie i ciężkie karmniki. Wynika z tego, że jeśli chcemy osiągnąć optymalne wyniki, powinniśmy karmić rośliny z tej samej kategorii z jednego zbiornika. Jeśli karmimy sałatę pożywką o wysokim EC przeznaczoną do pomidorów, sałata może stać się gorzka. Podobnie, jeśli karmimy pomidory pożywką o niskim poziomie EC, odpowiednim do sałaty, pomidory będą bez smaku!
Badanie, w których poddano wpływ EC na plonowanie pomidorów, wykazało, że plon wzrastał wraz ze wzrostem EC pożywki z 0 do 3 mS / m. Jednak wydajność spadła, gdy EC był dalej zwiększany z 3 do 5 mS / m. (Zhang et al.2016).
Objawy zbyt wysokiego EC
Oznaki nadmiaru składników odżywczych są podobne do objawów niedoborów składników odżywczych w konwencjonalnych systemach uprawy. Na przykład nadmiar magnezu w systemie hydroponicznym wygląda tak, jak niedobory wapnia / magnezu w podłożu uprawowym.
Ogólnie rzecz biorąc, oto kilka oznak wskazujących, że EC roztworu odżywczego jest zbyt wysoka.
- Więdnięcie liści i łodyg
- Palenie końcówek liści
- Zachamowany wzrost
- Opuszczanie liści
Należy pamiętać, że wiele z tych objawów może również wskazywać na inne problemy, takie jak choroba, brak wody, zbyt duże ciepło lub nadmierne światło.
Jeśli podejrzewamy, że poziom pożywki jest zbyt wysoki, należy rozcieńczyć ją wodą destylowaną. Podczas dodawania wody destylowanej wykonujemy pomiary od czasu do czasu, aż EC powróci do odpowiedniego poziomu.
Pomiary EC
Średnia dzienna utrata wody w systemie hydroponicznym waha się od 5% do 30%, w zależności od rozmiaru systemu i rodzaju uprawianych roślin (Resh, 2006). Ta utrata wody skutkuje regularnymi zmianami w wysokości EC. Oznacza to, że powinniśmy regularnie mierzyć poziom EC swojego systemu.
Mierniki EC
Dostępnych jest wiele mierników EC w różnych przedziałach cenowych. Czego więc należy oczekiwać od miernika EC? W zależności od budżetu, potrzebujemy wodoszczelnego miernika EC, który ma wskaźnik żywotności baterii, jest łatwy w użyciu, ma automatyczne wyłączanie, jest odporny na wstrząsy i łatwy do kalibracji.
Kalibracja i czyszczenie mierników EC
Jeśli konsekwentnie używamy miernika EC, na mierniku będą gromadzić się sole. Nagromadzenie soli może zniekształcić odczyty i skrócić żywotność miernika. Z tego powodu ważne jest, aby skalibrować miernik EC przed wykonaniem odczytów. Miernik EC powinien być kalibrowany regularnie, powiedzmy raz w miesiącu. Natomiast elektroda powinna być czyszczona po każdym pomiarze.
Co to jest pH?
Jest to miara kwasowości lub zasadowości roztworu w skali od 1 do 14, gdzie punkt neutralny wynosi 7. Większość roślin w glebie najlepiej rośnie w warunkach pH 6,5 - 7,0, podczas gdy rośliny uprawiane hydroponicznie preferują nieco kwaśniejsze warunki. Powinniśmy dążyć do pH między 5,5 a 6,5. Jest to zakres, w którym składniki odżywcze są najlepiej przyswajane przez rośliny.
Wysokie pH może zmniejszyć dostępność żelaza, manganu, boru, miedzi, cynku i fosforu dla roślin. Niskie pH może zmniejszyć dostępność potasu, siarki, wapnia, magnezu i fosforu.

Jeśli pH wykracza poza pożądany zakres, można je obniżyć przez dodanie do roztworu kwasu fosforowego lub azotowego lub zwiększyć przez dodanie wodorotlenku potasu. Istnieją regulatory pH, które lepiej nadają się do wzrostu wegetatywnego, a inne do fazy owocowania.
PH można sprawdzić za pomocą roztworu wskaźnikowego lub pH-metru. Należy to robić codziennie. Kalibrację pH-metru należy przeprowadzać co tydzień, a sondę należy przez cały czas utrzymywać w stanie wilgotnym.
Równowaga TDS i pH
Po dostosowaniu TDS i pH nadszedł czas, aby ponownie sprawdzić TDS. Dzieje się tak, ponieważ dostosowanie pH może wpłynąć na odczyt TDS, a dostosowanie TDS może wpłynąć na pH. Upewnić się należy, że oba pomiary są takie, na jakich nam zależy. Początkowym hodowcom hydroponicznym zaleca się codzienne sprawdzanie równowagi pH i TDS. Z czasem nie będzie to konieczne. Na podstawie różnych czynników zrozumiemy, jak często będziemy zmuszeni to sprawdzać. Na przykład stosowanie organicznych składników odżywczych powoduje częstsze wahania TDS ale gdy system działa konsekwentnie przez jakiś czas, ma tendencję do stabilizacji i wtedy równowagę pomiędzy pH i TDS możemy sprawdzać sprawdzać raz lub dwa razy w tygodniu.
Prześlij komentarz