W ośrodku badawczym Signify GrowWise należącym do potentata na rynku oświetlenie firmy Philips zespół naukowców prowadził badania nad oprawą oświetleniową z możliwością sterowania kolorem.
Efektem tych badań jest wprowadzony do sprzedaży modul Green Power LED 3.0. Pozwala on kontrolować zarówno widmo kolorów jak i poziomy światła aby tworzyć tak zwane dynamiczne receptury światła. Badania w tym zakresie doprowadziły do bardzo ciekawych wyników.
Po pierwsze. Zastosowania dynamicznych receptur światła pozwala na zamianę zielonych liści w czerwone tuż przed zbiorami. Ten efekt ma szczególne znaczenia w uprawach warzyw o czerwonym zabarwieniu liści; czerwona sałata, bazylia Darc Opal itp. Jak wiadomo liście zielone są bardziej wydajne w fotosyntezie niż liście czerwone. Zatem zmieniajac widmo lub poziom światła można sprawić że liście tych warzyw prawie aż do samego zbioru będą zielone a przez to bardziej wydajne. Dopiero na kilka dni przed zbiorami poprzez zmianę widma wywołać rozwój czerwonych pigmentów. I nasze warzywa stają się czerwone zgodnie z przeznaczeniem. Ta metoda pozwoli uzyskać dużo wyższe zbiory, zdrowych, żywszych czerwonych warzyw.
Po drugie. Zastosowanie dynamicznych receptur światła zmniejsza poziom azotanów w zielonych warzywach liściastych. Na przykładzie szpinaku i sałaty stwierdzono, że stosując specyficzną kontrolę oświatlenia na kilka dni przed zbiorem można zmiejszyć dość znacznie stężenie azotanów. Jest to szczególnie istotne w uprawach komercyjnych, których producencji muszą sprostać w niektórych krajach bardzo rygorystycznym normom dotyczącym poziomu azotynów w sprzedawanych produktach.
Po trzecie. Stosowanie dynamicznych receptur światła sprzyja zwiększeniu zawartości witaminy C w roślinach. Badania wykazały, że specjalne zabiegi przed zbiorami rukoli zwiększyły poziom witaminy C prawie dwukrotnie. Wykazano także, że w uprawie owoców np. kiwi zawartość witaminy C także znacznie wzrosła. Dowodzi to, że można poprawić zawartość składników funkcjonalnych w żywności w sposób całkowicie naturalny, po prostu inaczej ją uprawiając.
Po czwarte. Stosowanie dynamicznych receptur światła znacząco wydłużyła okres przydatności do spożycia uprawianych warzyw i owoców. Pewne zabiegi przed samymi zbiorami, mogą wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do 6 dni w zależności od upraw. Może to dać producentowi i hodowcom ogromną przewagę na rynku, prowadząc w konsekwencji do mniejszej ilości strat produktów a przez to zwiększenia rentowności.
Inne zalety dynamicznych receptur światła tkwią w ich elastyczności. Dzięki dostosowywaniu barwy widm i intensywności światła można sterować określonymicechami roślin takimi jak smak, kolor, wygląd i zawartość składników odżywczych bez konieczności zmiany instalacji oświetleniowej. Oświetlenie z możliwością sterowania kjolorem zapewnia także wyraźne korzyści finansowe. Jeden moduł sterowany kolorem może wykonać pracę kilku dedykowanych modułów. Hodowcy mogą oszczędzać na kosztach energii, dostosowując poziom światła do każdej fazy wzrostu.
Jak zapewnia producent to dopiero początek. W najbliższym czasie należy spodziewać się nowych rozwiązań związanych z dynamicznymi recepturami światła. Liczba opcji zapewniających różne długości fal w ciągu dnia jest praktycznie nieograniczona.
verticalfarmdaily.com / Signifi

Prześlij komentarz